DOBRIH NASVETOV NI NIKOLI PREVEČ: LIKANJE

Nakup likalne opreme

Izbira likalnikov je danes na tržišču velikanska, kot ni bila še nikoli, in odločitev, kateri bi bil za nas ravno pravšnji, je temu primerno težka. Da bi vam nakup čim bolj olajšali, smo vam pripravili seznam koristnih napotkov, ki vam bodo nakup olajšali in vas pripeljali do točno take likalne opreme, ki bo zadovoljila vse vaše želje.

Pri nakupu likalne opreme bodite pozorni na naštete funkcije:

 • Poraba energije likalnika oziroma likalne postaje naj bo čim manjša. Če sežete po energijsko varčnem modelu, se vam bo dolgoročno bogato obrestovalo.
 • Preverite stabilnost likalnika ali likalne postaje. Pri nestabilnih modelih vedno obstaja nevarnost, da se prevrne.
 • Avtomatski izklop naj bo obvezni del opreme, saj se v vsakodnevni naglici prav vsakomur lahko zgodi, da pozabi na ročni izklop aparata.
 • Moč likalnika (bari), naj bodo čim višji – sorazmerno z njimi je likanje bolj enostavno.
 • Likalnik naj ima dober in udoben oprijem, priporočamo plutovinastega, na katerem se roke ne potijo.
 • Že ob nakupu bodimo pozorni, ali se likalnik polni z destilirano ali navadno, trdo, vodo, da pri uporabi čez čas ne bo prihajalo do povsem nepotrebnih težav.
 • Obvezno se pozanimajte, koliko časa ima likalnik oziroma likalni sistem garancije – kvalitetni aparati jo imajo vsi najmanj dve leti.
 • V mislih imejte, da se tudi pri najboljši tehnologiji sčasoma kaj pokvari Pozanimajte se, če se servis za aparat nahaja v Sloveniji in če dobava rezervnih delov poteka gladko.
 • Če ste med tistimi, ki imate radi negovana oblačila in likate po več ur skupaj ter zato potrebujete veliko pare, vam priporočamo likalnik z zunanjim rezervoarjem, ki ima neomejeno avtonomijo likanja. Ker je telo likalnika ločeno od rezervoarja z vodo, je posledično likalnik okreten in lahek. V ponudbi pa imamo tudi likalne sisteme, ki imajo kotliček vgrajen v zasnovo likalne deske, sama deska pa ima tudi funkcije napihovanja, odsesavanja in ogrevanja likalne površine.

 

Zakaj sploh likati?

Morda likate zgolj iz navade, ker ste z likalnikom v roki videli svojo mamo, babico … Verjetno tudi veste, da se je likalo celo že pred stoletji, tako da se je v železno pripravo, ki je po obliki močno spominjala na sodobne likalnike, dalo vročo žerjavico in se z njo vleklo po blagu. Splošno prepričanje je, da se že iz davnine lika predvsem zato, da so oblačila lepša, bolj gladka. A to je delček resnice, naši predniki so v likanju prepoznali predvsem zdravje.

Ja, resnica je, da je likati dobro predvsem zato, ker z njim koristimo svojemu zdravju. V vseh oblačilih in tudi v pohištvenem blagu, kot so zavese, brisače in posteljnina, se namreč zadržujejo kožne bakterije, ki jih z likanjem uničimo. Na ta način smo raznoraznim alergijam, pršicam in nevarnim bakterijam napovedali vojno, v kateri bomo nosili lovoriko zmagovalca.

Še posebej pa je likanje priporočljivo, če imamo dojenčka. S tem, ko ga odenemo v zlikana oblačila, ne skrbimo le za njegovo zdravje, ampak tudi ugodje. Nežni in občutljivi dojenčkovi koži vsekakor bolj kot grobo blago prija dotik mehke in voljne tkanine.

Kako si olajšati likanje?

Za bolj drseče tkanine na tržišču v zadnjem času obstajajo zelo dobri likalniki s teflonsko podlago, ki omogočajo, da likanje z njimi teče povsem gladko. Ta tip likalne plošče odlikuje tudi lastnost, da na črnih oblačilih ne pušča sijaja.

Dandanes res ni potrebe, da je likanje težko delo, saj je lahko prav prijetno opravilo, ker kvalitetni likalniki ponujajo neštete različne tehnologije.

In kaj vam odsvetujemo?

 • Čiščenje likalnika, likalne postaje ali likalnega sistema s kisom, ki nam lahko uniči kotliček.
 • Grobo čiščenje spodnjega dela likalne plošče. Nikoli ne uporabljajte ostrih in grobih predmetov, da ne bi poškodovali teflona ali keramičnega premaza. V kolikor opazite umazanijo, jo nežno obrišite s krpico, ki ste jo pomočili v vodo ali v sodo bikarbono. Likalnik mora biti vedno čist in gladek, saj sicer lahko poškoduje tkanine.

Srčno upamo, da vam bo vsaj kakšen od naših nasvetov prišel prav in da smo vam z njimi prihranili čas ali denar – morda pa oboje.