Novice

Kaj so posteljne stenice in kako se jih znebiti?

Posteljne stenice – bed bugs so majhne, rjavordeče žuželke, znane po tem, da prebivajo v posteljah in se prehranjujejo s človeško krvjo med spanjem. Najdemo jih skoraj povsod, kjer se ljudje običajno zbirajo, vključno z bivališči, hoteli, šolami, pisarnami, trgovinami in celo javnim prevozom.

Najpogosteje so v bližini postelje, vključno z razpokami in šivi na vzmetnicah, posteljnino in blazinami, pohištvom ob postelji (npr. nočnimi omaricami) ter v razpokah v stenah.

 

Posteljne stenice so odlični “popotniki”, kar jim omogoča, da prepotujejo velike razdalje. Prislonijo se na kovčke, oblačila in posteljnino ter končajo tam, kamor te predmete odnesemo. To je razlog, zakaj se posteljne stenice tako hitro širijo. Ugrizi posteljnih stenic so pogosto težko prepoznavni in jih lahko zlahka zamenjamo za ugrize drugih škodljivcev, kar otežuje odkrivanje okužbe in omogoča, da se populacije neopazno razmnožujejo.

Posledica bolečega ugriza običajno vključuje srbečico in rdečo izboklino (mehurček) na mestu ugriza. Reakcija se lahko pojavi tudi več dni po ugrizu, odvisno od števila ugrizov. V redkih primerih pa lahko ugriz stenice povzroči alergijsko reakcijo, ki se lahko izrazi tudi kot težave z dihanjem, zvenenje v ušesih, oteklina ali koprivnica. V primeru ugriza stenice je priporočljivo očistiti in razkužiti mesto ugriza, uporabiti antihistaminik za lajšanje srbenja in vnetja ter poiskati zdravniško pomoč, če se pojavi alergijska reakcija.

Kako se jih znebiti?

Zatiranje posteljnih stenic je zahteven proces, zato je ključno, da preprečimo njihov vnos v prvi vrsti. Pri nakupu rabljenega pohištva ali oblačil je treba temeljito pregledati izdelke. Če opazimo stenice po vrnitvi s potovanja, je treba pregledati posteljo, vzmetnico, omarice in stene ter jih po potrebi očistiti in uničiti s POLTI dezinfektor Cimex Eradicator

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja